Gaat Poetin gaskraan dichtdraaien?

Het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne laait weer op. De Russische en Oekraïense energieministers komen op initiatief van de Europese Commissie maandag naar Brussel om een oplossing te zoeken voor het nieuwe geschil over de gasleveringen.

Vorige week beschuldigde Rusland Oekraïne ervan de gaskraan te hebben dichtgedraaid voor de oostelijke regio’s die gecontroleerd worden door de pro-Russische separatisten. Energiegigant Gazprom besloot dan maar rechtstreeks gas te leveren aan de betrokken regio’s en eist dat die leveringen betaald worden door het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz. Maar Naftogaz weigert omdat het geen controle heeft over de geleverde volumes en het gebruik.

Intussen dreigt Rusland er ook mee om de gaskraan voor Oekraïne binnenkort weer helemaal dicht te draaien als Kiev niet snel met geld over de brug komt om de nieuwe leveringen te betalen. Beide partijen hadden in oktober onder bemiddeling van de Europese Unie een akkoord gesloten, maar dat loopt in maart af. Oekraïne is een belangrijk transitland voor Russische gasleveringen aan Europa.

Maandag komen de Russische en Oekraïense energieministers naar Brussel. Vicevoorzitter Maros Sefcovic had beide ministers per brief uitgenodigd om overleg te plegen over de nieuwe gasruzie.