Dossier Strijd tegen IS

IS verwoest cultureel erfgoed

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft in het noorden van Irak uniek cultureel erfgoed uit het antieke Assyrische tijdperk verwoest. Daar was ook een mythologische figuur van een Assyrische gevleugelde stier met mensenhoofd bij, die de poort van Nergal bewaakt en meer dan 2600 jaar oud is.

IS heeft de beelden zelf verspreid. Daarin is te zien hoe IS-aanhangers in het museum van de stad Mosoel en de archeologische site Ninive belangrijke artefacten uit de klassieke oudheid stukslaan en onherstelbare schade toebrengen. Experten bevestigden dat het om tientallen originelen gaat van onschatbare waarde.

Icoon

De sculptuur van de gevleugelde stier is een “icoon van de Assyrische beeldhouwkunst”, zei Markus Hilgert, directeur van het Zuidwest-Aziatisch Museum in Berlijn. "Het is alsof iemand de sfinx in Egypte zou verwoesten". Het sculptuur maakt volgens experten deel uit van de Assyrische Nergal-deur uit de zevende eeuw voor Christus. Het behoort tot de versterking van Ninive, het centrum van het Assyrische Rijk.