Identiteit Jihadi John onthuld

De identiteit van Jihadi John, de beul van Islamitische Staat die verschillende onthoofdingen uitvoerde, is bekend. Het gaat om Mohammed Emwazi (26), een computerprogrammeur die geboren is in Koeweit en opgegroeid in West-Londen. Een Britse mensenrechtenorganisatie heeft zijn identiteit achterhaald. De man was volgens vrienden een vrome moslim, maar vijf jaar geleden is hij geradicaliseerd.

Volgens The Washington Post trok Emwazi in 2012 naar Syrië, waar hij Islamitische Staat vervoegde. De krant sprak met verschillende vrienden van de man uit West-Londen en zij laten er geen twijfel over bestaan: “Mohammed Emwazi is Jihadi John.” Ook een Britse mensenrechtenbeweging die onderzoek doet in de zaak zegt dat er extreme gelijkenissen zijn tussen Jihadi John en Mohammed Emwazi.

Volgens de FBI hadden de Amerikaanse autoriteiten al in september 2014 de identiteit van Jihadi John achterhaald. Maar tot nog toe werd die identiteit niet onthuld. Ook nu hullen zowel de Britse als Amerikaanse inlichtingendiensten zich in stilte. Toch lijkt het volgens de krant nu vast te staan dat Mohammed Emwazi de beul van Islamitische Staat is die onder meer James Foley heeft vermoord.

Volgens bronnen van de Amerikaanse krant is Emwazi een twintiger die is geboren in Koeweit en opgegroeid in West-Londen. Hij ging naar school en studeerde af als computerprogrammeur aan de Universiteit van Westminster. Zo nu en dan bracht hij een bezoek aan een moskee in Greenwich.

In november van vorig jaar beweerden Britse media nog dat de identiteit van Jihadi John Abdel Majed Abdel Bary was, een 23-jarige geradicaliseerde Brit.  Hij was ook te zien op archiefbeelden van een Australische zender tijdens de rellen in Londen van 2011.