Astronaut krijgt water in helm

De astronaut Terry Virts moest woensdag zijn ruimtewandeling onderbreken toen hij vaststelde dat er water in zijn helm zat. Hij was één van de twee Amerikaanse astronauten die aan het International Space Station (ISS) moest werken tijdens een zeven uur lange wandeling. Het is niet duidelijk waarom er water in de helm kwam, maar Virts werd wel meteen het ruimtestation binnen gehaald.

Terry Virts en Barry Wilmore werkten zes uur 43 minuten buiten het ISS om de aanhechting van nieuwe koppelingspoorten ten behoeve van nieuwe Amerikaanse vrachtruimteschepen voor te bereiden. Eenmaal de succesvolle ruimtewandeling achter de rug was, bleek er wat water in de helm van Virts te zitten. Het was geen drinkwater, het had volgens Virst een "scheikundige smaak". 

Volgens de NASA was de astronaut niet in gevaar, maar het voorval is wel al het tweede gelijkaardige incident. In de zomer van 2013 is de Italiaanse astronaut Luca Parmitano bijna verdronken tijdens een ruimtewandeling toen zijn helm vol water liep. Hij moest halsoverkop weer naar binnen zweven. Het was een soortgelijk probleem als Virts woensdag meemaakte en het stelde zich op ongeveer hetzelfde tijdstip in de globale chronologie van de ruimtewandeling.

De twee astronauton die woensdag de ruimtewandeling uitvoerden, hadden allebei een ander ruimtepak aan. Wilmore droeg tijdens het uitje van zaterdag en woensdag een nieuw pak, terwijl Virts een uitrusting torstte waarin een verdacht onderdeel van het koelsysteem was vervangen.