Amper hulp voor vluchtelingen

Het Jaarrapport van Amnesty International geeft een pessimistisch beeld over het aantal vluchtelingen in de wereld . Zo blijken er meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht te zijn, van wie maar liefst vier miljoen mensen die de oorlog uit Syrië ontvluchten. De Europese landen doen volgens de organisatie veel te weinig om de oorlogsvluchtelingen op te vangen. Slechts 150.000 hebben een onderkomen in de EU gevonden.

Vluchtelingenaantal

Uit het rapport van Amnesty International blijkt dat het aantal mensen dat momenteel op de vlucht is dramatisch hoog ligt. Voor het eerst sinds WO II zijn meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht. Twee jaar geleden was het al slecht gesteld met de cijfers. Toen waren er volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHRC 46,2 miljoen mensen op de vlucht. In 2014 waren dat er al 51,2 miljoen, een stijging van 6 miljoen. De oorzaak van deze enorme stijging is de oorlog in Syrië, waar de situatie steeds schrijnender wordt. Ook de andere oorlogen in de wereld zorgen voor meer vluchtelingen.

Europa

Wat het aantal oorlogsvluchtelingen uit Syrië betreft, wilden de EU-landen slechts 36.300 mensen onderdak geven in hun land. Toen had het UNHRC er nog maar 380.000 geteld. Duitsland was dan nog het meest gastvrije land: daar werden 20.000 vluchtelingen opgevangen. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Polen boden samen slechts 2000 plaatsen aan, ongeveer 0,001 procent van hun totale bevolkingspopulatie. Hoe België scoort op dit vlak staat niet specifiek vermeld in het rapport.

Routes

Er zijn daarnaast ook geen veilige routes om de EU te bereiken vanuit de oorlogslanden. Veel vluchtelingen roepen de hulp in van illegale mensensmokkelaars die een levensgevaarlijke overtocht bieden voor enorme bedragen. In 2014 zouden zo’n 3400 vluchtelingen en migranten een overtocht in de Middellandse Zee niet overleefd hebben. Toch was er op dit gebied ook positief nieuws te melden. Dankzij de Italiaanse zoek- en reddingsoperatie ‘Mare Nostrum’ konden meer dan 100.000 mensen gered worden. Meer dan helft van hen kwamen uit Syrië, Somalië en Eritrea. Toch werd de operatie eind vorig jaar beëindigd. Het Europees alternatief ‘Triton’, onder toezicht van Frontex, werd toen gelanceerd. Deze operatie is echter veel kleinschaliger en heeft minder bevoegdheden.