Wanted: Russische cybercrimineel

De Verenigde Staten loven drie miljoen dollar uit voor informatie die kan leiden tot de arrestatie van Jevgeni Bogatsjov. Volgens de Amerikaanse justitie gaat het om een van de belangrijkste cybercriminelen op dit moment. "Bogatsjov, die ook bekendstaat onder het pseudoniem 'lucky12345' en 'slavik', wordt ervan beschuldigd dat hij achter een netwerk zit dat zonder toestemming illegale software installeerde op meer dan een miljoen computers”, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.

De gebruikers van de software, ‘Zeus’ of het meer geavanceerde ‘GameOver Zeus’, konden "bankgegevens stelen en de betrokken rekeningen plunderen". Er werd voor "meer dan honderd miljoen dollar" gestolen bij privé-personen en Amerikaanse bedrijven, zegt Buitenlandse Zaken.

Bogatsjov is "mogelijk de belangrijkste cybercrimineel van de planeet", zei William Brownfield, die bevoegd is voor internationale gerechtelijke samenwerking binnen Buitenlandse Zaken, op een persconferentie. Volgens de informatie van de Amerikaanse justitie woont de 31-jarige Bogatsjov in Rusland. De FBI maakte informatie over hem over aan de Russische inlichtingendienst FSB, zei Joseph Desmarest, adjunct-directeur van de cyber-afdeling van de FBI.