Eurogroep verlengt Griekse steun

De negentien ministers van Financiën van de eurozone hebben het Griekse hervormingsplan goedgekeurd. Dat werd beslist na telefonisch overleg tussen de ministers. De beslissing betekent dat de Grieken nu uitzicht krijgen op de verlenging van het internationale steunprogramma.

Het groene licht van de eurogroep hing in de lucht nadat de Europese Commissie al te kennen had gegeven dat de voorgestelde hervormingen "een goed beginpunt" zijn. Samen met de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moest de Commissie een analyse van de Griekse plannen overmaken aan de eurogroep.

Op haar conference call, die startte om 14 uur, haakte de eurogroep de politieke knoop door: de hervormingen die Griekenland maandagavond oplijstte, laten toe dat het steun- en hervormingsprogramma wordt afgerond. Dat betekent meteen dat het programma met vier maanden kan worden verlengd, tot eind februari. Griekenland moet het vanaf 1 maart dus niet stellen zonder internationale financiële hulp.

Valdis Dombrovskis, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, bevestigde het nieuws meteen op Twitter: "De nationale procedures voor de verlenging van het programma kunnen nu beginnen", schreef hij. Na de eurogroep moet elke lidstaat afzonderlijk het licht op groen zetten, in verschillende landen is het het parlement dat het laatste woord krijgt.