Griekenland dient lijst hervormingen in

De Europese Commissie heeft van de Griekse regering de lijst met hervormingsvoorstellen ontvangen. Die is essentieel om het steunprogramma voor de Grieken met vier maanden te verlengen.

De Eurogroep, met daarin alle landen van de eurozone, had afgesproken dat Griekenland tot gisteren middernacht de tijd had om de lijst in te dienen. Er werd aangenomen dat die deadline niet werd gehaald, maar de Nederlander Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep, ontkent dat nu. “De lijst viel gisteren om 23u15 al binnen, althans in mijn mailbox.”

Strijd tegen corruptie

Over de inhoud van het plan, kon Dijsselbloem nog niets zeggen. De Griekse regering verspreidde gisteren wel al een samenvatting, om zo perslekken te vermijden. Er zal onder meer geld worden gezocht door de strijd tegen belastingontduiking en corruptie, maar er komt wel gratis medische zorg voor wie dat niet kan betalen.

Straks al overleg

Het document zal nu worden geanalyseerd door experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds. Pas als zij de hervormingen passend en voldoende achten, kan het huidige kredietprogramma met vier maanden verlengd worden. Daarover is vandaag nog een conference call gepland met de ministers van Financiën uit de eurozone.