Dossier Crisis Oekraïne

Oekraïne: zware wapens zwijgen niet

Het regime in Kiev houdt zich vooralsnog niet aan de tijdstabel opgesteld in Minsk voor het terugtrekken van zware wapens uit de burgeroorlogszone in Oost-Oekraïne. Als reden haalt Kiev aan dat de rebellen het staakt-het-vuren niet respecteren. "Zolang onze militaire posities beschoten worden, kunnen we niet praten over het terugtrekken van zware wapens", zei woordvoerder Vladislav Seleznjov van het ministerie van Defensie.

Eerder had Kiev, na een akkoord bereikt te hebben met de leiders van de federalisten, gezegd, zondag al met de terugtrekking te beginnen. Volgens de Nationale Veiligheidsraad zijn het voorbije etmaal twee soldaten gedood en tien gewond bij botsingen. Toch geeft Kiev toe dat de "intensiteit" van de schermutselingen is afgenomen.

Voor de rest blijft alles bij het oude: Kiev beschuldigt de rebellen van het schenden van het staakt-het-vuren, de rebellen zeggen dat Kiev de wapenstilstand niet respecteert en de Westerse landen blijven Moskou oproepen om de veronderstelde Russische steun voor de rebellen te beëindigen.