Klok tikt voor Grieks hervormingsplan

De Griekse regering heeft nog tot middernacht de tijd om aan de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds bekend te maken welke hervormingen ze wil doorvoeren om het financiële steunprogramma met vier maanden te verlengen. Worden de hervormingen als te mager beschouwd, dan dreigen de Grieken zonder hulp te komen zitten.

De Grieken werkten het hele weekend koortsachtig aan de voorbereiding van hun brief aan de drie instellingen (de vroegere trojka). Een woordvoerster van de Commissie zei vanmiddag dat Brussel in voortdurend contact met Athene staat. In de Griekse hoofdstad klonk het dat er zich "hopelijk geen complicaties zullen voordoen".

Griekenland en de andere landen van de eurozone kwamen vrijdagavond overeen dat er tegen vanavond een lijst met hervormingen moet worden doorgestuurd. Specialisten van de Commissie, de ECB en het IMF gaan die vervolgens bestuderen om er tegen morgen verslag over uit te brengen bij de eurolanden. Als het oordeel luidt dat de hervormingen ervoor kunnen zorgen dat het lopende steunprogramma voor Griekenland succesvol wordt afgerond, kan dat programma met vier maanden worden verlengd tot eind juni.

Als de Commissie, de ECB en het IMF negatief oordelen, komt dat scenario op de helling te staan. Er moet dan zo snel mogelijk een nieuwe vergadering belegd worden van de eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone. De kans is groot dat in dat geval het bestaande programma aanstaande zaterdag 28 februari afloopt en Griekenland het opnieuw zonder financiële levenslijn moet stellen. De gevolgen daarvan kunnen dramatisch zijn, met mogelijk zelfs het vertrek van Griekenland uit de eurozone ('Grexit').