Meer vluchtelingen nu dan na WOII

Het ‘World Food Programme’ van de Verenigde Naties heeft vorig jaar voor 5,6 miljard dollar aan voedsel uitgedeeld, maar kon daarmee lang niet alle vluchtelingen en hulpbehoevenden helpen. Er zijn zoveel oorlogen bezig dat het aantal vluchtelingen in de wereld intussen hoger is dan na de Tweede Wereldoorlog. Ertharin Cousin, topvrouw van de organisatie, kwam vandaag in Brussel om extra hulp vragen van Europa.

De organisatie ‘World Food Programme’ heeft als doel om honger de wereld uit te helpen. Dat is door het aantal oorlogen momenteel onmogelijk met de middelen die de organisatie heeft. Het doel is namelijk het helpen van vooral vluchtelingen, maar er zijn er nu zoveel dat er zeker 2 miljard dollar te weinig is om iedereen van voedsel te voorzien.  Topvrouw van de Verenigde Naties, Ertharin Cousin haalt vooral de oorlog in Syrië aan. "Het conflict in Syrië duurt nu al zo lang dat de fondsen beginnen dalen", zei Ertharin Cousin. "Zo konden we vorig jaar 30 procent minder voedsel uitdelen en dit jaar moeten we wellicht nog meer snoeien."

Cousin is vandaag in Brussel om extra financiële middelen te vragen aan Europa, maar ook om hulp te vragen om minder toegankelijke gebieden open te stellen. De voedselbedeling wordt bemoeilijkt door de afsluiting van oorlogsgebieden. "Zo kunnen we het oosten van Aleppo al maanden niet meer in. In Irak is het onmogelijk het gebied dat door IS wordt gecontroleerd binnen te raken."

De meeste burgers in Irak zijn al een of meerdere keren moeten verhuizen en de meesten zullen dat in de toekomst nog eens moeten doen.  "We staan klaar om hen op te vangen in Koerdistan en Bagdad, de twee gebieden waar ze wellicht naartoe trekken”, zegt Cousin.

Toch nog een positieve noot in haar pleidooi. Het ‘World Food Programme’ kon in Zuid-Soedan een hongersnood vermijden de afgelopen maanden. Zij werkten toen met ultramobiele teams die heel efficiënt het voedsel konden verspreiden dat door de vliegtuigen werd gedropt.