Dossier Strijd tegen IS

IS paradeert met gekooide peshmerga

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft weer een propagandavideo verspreid waarin ze in de Iraakse provincie Kirkoek paradeert met Koerdische Peshmerga-strijders die zijn opgesloten in kooien. De beelden, overgenomen door het Amerikaans centrum dat toezicht houdt op islamistische sites, herinneren aan die van de Jordaanse piloot, die in een kooi levend in brand werd gestoken.

De video toont echter geen enkele executie. De 21 gijzelaars zouden 16 peshmerga's zijn, twee Iraakse officieren en drie politieagenten uit Kirkoek. De film is niet gedateerd, maar volgens Koerdische bronnen werd hij vorige week opgenomen op de markt van het district Hawija, dat in handen is van IS. De 21 gijzelaars dragen een oranje overall en worden door een man met een baard en witte tulband ondervraagd.

Door de dalende inkomsten heeft IS volgens de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung met de verkoop van lijken een andere bron gevonden om zijn oorlogskas te spijzen. Ze bieden gedode Koerdische tegenstanders aan hun familie aan voor 10.000 (8.786 euro) tot 20.000 dollar, aldus de Duitse krant onder aanhaling van niet nader genoemde veiligheidsbronnen. De inkomsten uit olie- en kunstsmokkel zijn wegens de aanvallen van de anti-IS-coalitie en de lage olieprijzen op de wereldmarkt, gevoelig gedaald. Wegens de moeilijke financiële situatie heeft de terreurorganisatie de lonen van haar strijders al met twee derde verminderd. Voor dit bericht is echter geen onafhankelijke bevestiging.