Rutte: "beschaamd in Feyenoordfans"

Nederlands premier Mark Rutte heeft voor het eerst gereageerd op het gedrag van de Feyenoordsupporters in Rome van afgelopen week. Rutte noemde het een verschrikkelijke daad. De premier liet Italiaans premier Matteo Renzi telefonisch weten zich diep te schamen voor de supporters.

De fans van Feyenoord hadden woensdag en donderdag amok gemaakt in de Italiaanse hoofdstad naar aanleiding van de wedstrijd tegen AS Roma in de Europa League. Ze vernielden onder meer een deel van de Spaanse Trappen en andere delen van het historische centrum. De politie moest de gemoederen bedaren en zette traangas in. Zeker dertien mensen raakten gewond. De wedstrijd ging uiteindelijk gewoon door en eindigde op 1-1.

In Italië is de verontwaardiging nog steeds groot. In verschillende media wordt Nederland met de vinger gewezen. “Ze hadden moeten voorkomen dat de Feyenoordfans naar Rome konden reizen. Het was duidelijk merkbaar dat het hooligans waren die uit waren op rellen”, staat te lezen in ‘Osservatore Romana’, de krant van het Vaticaan.

In totaal werden 25 Nederlanders veroordeeld voor de amokmakerij. De meesten komen er met een geldboete van af. Gisteren werden er nog zes supporters voorgeleid voor hun aandeel in de zaak. 

Bekijk ook: