Tsipras strijdvaardig in televisietoespraak

De Griekse premier Alexis Tsipras beschouwt het akkoord dat zijn land heeft gesloten met de Europese ministers van Financiën als een overwinning. Dat heeft hij gezegd in een toespraak die rechtstreeks werd uitgezonden op de Griekse televisie. “We hebben een gevecht gewonnen, maar nog niet de oorlog”, klinkt het strijdvaardig.

De eurogroep, dat zijn alle landen die de euro gebruiken, kwam overeen dat het steunprogramma voor Griekenland met vier maanden wordt verlengd. In ruil moet Athene tegen maandag wel een gedetailleerde lijst van hervormingen voorstellen, die moet worden goedgekeurd door de rest van de eurozone.

Het blijft dus afwachten welke maatregelen de Griekse regering zal voorstellen. De verklaringen van Tsipras aan het grote publiek laten alvast weinig aan de verbeelding over. “We laten de besparingen en de trojka achter ons. Griekenland heeft zijn belangrijkste overwinning gehaald. Maar er ligt nog een lange en moeilijke weg voor ons.” Tsipras zit vandaag met zijn kabinet bijeen om de hervormingen te bespreken.