Hevige brand in wolkenkrabber Dubai

In de op vier na hoogste woontoren ter wereld in Dubai is gisterennacht een hevige brand uitgebroken. Op televisiebeelden was te zien hoe vlammen uit het gebouw sloegen. Na een paar uur kreeg de brandweer het vuur onder controle. Cynisch genoeg draagt de toren de naam The Torch.

Volgens de nieuwssite van de krant Gulf News uit Dubai ontstond de brand rond de vijftigste verdieping van het gebouw. Het vuur verspreidde zich snel naar de bovenliggende verdiepingen. Enkele duizenden bewoners zouden in veiligheid gebracht zijn. Ook werden verschillende gebouwen in de omgeving om veiligheidsredenen geëvacueerd. Gesmolten glas en brokstukken vielen van de toren naar beneden.

Het duurde meerdere uren voor de brandweer de brand onder controle kreeg. Hevige winden wakkerden voortdurend nieuwe, kleinere brandhaarden aan. Enkele bewoners raakten bij de evacuatie bedwelmd door de rook. De hulpdiensten zeggen dat er geen dodelijke slachtoffers vielen. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Volgens statistieken van de Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) is de toren exact 352 meter hoog en telt ze 86 verdiepingen. Het gebouw, dat volledig afgewerkt werd in 2011, is daarmee de op vier na hoogste woontoren ter wereld.