Nederlandse pleegt aanslag in Somalië

Een Nederlandse vrouw heeft vandaag een zelfmoordaanslag op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu gepleegd. Dat meldde de Somalische zender Radio Dalsan. De terroriste zou als receptioniste in het hotel hebben gewerkt. Bij de aanslag kwamen meer dan twintig mensen om het leven Over haar identiteit is niets bekend.

Onder de doden zijn twee leden van het Somalische parlement. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de fundamentalistische groep al-Shabaab. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is "bekend met de berichten, maar kan niets bevestigen", aldus een woordvoerster vrijdagavond.

Eerder deze maand zou een Amsterdammer een zelfmoordaanslag hebben gepleegd in het Iraakse Fallujah. In een radiouitzending van Islamitische Staat werd de Nederlander aangeduid als ‘Abu Abdul Rahman al-Holland’i. Het zou gaan om Lotfi S. Hij werd vorig jaar opgepakt na een anti-Israëldemonstratie op de Hoefkade in de Haagse Schilderswijk.

In november blies de 19-jarige Sultan Berzel uit Maastricht zichzelf op bij een politiehoofdkwartier in Bagdad. Daarbij vielen doden en gewonden. Berzel was bekend als ‘Abu Abdullah al-Hollandi.

In 2013 bliezen twee Nederlanders zichzelf op. Een deed dat in Irak, de ander in Syrië.