Merkel wil Grieken in eurozone houden

De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen dat Griekenland in de eurozone blijft. Dat hebben ze in Parijs verklaard, waar Hollande Merkel ontvangen heeft op het Elysée. Ze legden hun verklaring af kort voor de start van de eurogroep-vergadering over Griekenland in Brussel.

Griekenland "is in de eurozone en moet in de eurozone blijven", zei Hollande tijdens de gezamenlijke persconferentie met Merkel. "De positie van Frankrijk is dat alles gedaan moet worden, zowel aan Griekse als aan Europese zijde, om de cohesie van de eurozone nog sterker te maken." Hollande is naar eigen zeggen niet op de hoogte van een scenario waarbij Griekenland uit de eurozone zou stappen. "En dat is trouwens ook niet wat de Griekse regering wil. Dat heeft ze al verschillende keren bevestigd."

Merkel zei dat "sinds er een programma voor Griekenland is, het politieke beleid erop gericht is Athene in de eurozone te houden". "Het Griekse volk heeft daar grote opofferingen voor gedaan en wij moeten er alles aan doen om op die weg verder te gaan." Toch, voegde de bondskanselier eraan toe, moeten de voorstellen die Griekenland donderdag heeft gedaan nog verbeterd worden als van de Bondsdag verwacht wordt dat ze een verlenging van het steunprogramma goedkeurt.

Als er aan het programma gesleuteld wordt, moeten alle eurolanden daar hun goedkeuring aan geven. In vier landen, waaronder Duitsland, is dat een beslissing die het parlement toekomt. Dat is precies de reden waarom er haast gemoeid is met het vinden van een oplossing voor Griekenland. Zonder akkoord loopt het steunprogramma op 28 februari definitief af.