Dag van de waarheid voor Griekenland

Vanmiddag vindt in Brussel opnieuw een bijeenkomst plaats van de eurogroep. Er zal voor de derde keer getracht worden om tot een overeenkomst te komen over het verzoek van de Griekse regering om het steunprogramma met zes maanden te verlengen. De vorige twee keer mislukte dat. Griekenland heeft al laten weten een Europese top bijeen te roepen als de Eurogroep vandaag niet tot een akkoord komt. 

Op zaterdag 28 februari verstrijkt de deadline van de Grieken om hun lening terug te betalen aan Europa. Griekenland is momenteel nog niet kapitaalkrachtig genoeg en vraagt een verlenging van het steunprogramma. De eurogroep heeft zich al twee keer gebogen over het voorstel, maar voorlopig is er nog geen overeenkomst.

Te veel ruimte voor interpretatie

Gisteren nog wees Duitsland het verzoek van Griekenland af. Volgens Duits minister van Financiën Wolfgang Schäuble beantwoordde de brief die Athene naar eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem stuurde niet aan de criteria die de eurogroep maandag heeft gesteld.

Volgens de Duitsers laat de Griekse brief te veel ruimte voor interpretatie. Zij vinden dat Griekenland enkel het geld uit het steunprogramma wil, zonder de besparingsvoorwaarden die daaraan verbonden zijn te aanvaarden. “Er zit geen engagement in het programma. Het is totaal onduidelijk hoe de Griekse regering de komende weken de rekeningen zal betalen met het huidige tekort in belastinginkomsten.”

Voorwaarden

Duitsland stelt zich heel streng op en is niet bereid toegevingen te doen. De delegatie heeft intussen drie maatregelen opgesteld die nu genomen moeten worden. Ten eerste moeten de Europese Commissie, het IMF en de ECB hun advies geven over de Griekse brief. Daarnaast moet er een duidelijk Grieks engagement komen, waarin Griekenland duidelijk aantoont dat het de verlenging van het programma vraagt, rekening houdend met de opgelegde voorwaarden. Tot slot moet Griekenland publiek bevestigen dat het geen maatregelen zal nemen die het programma platleggen.

Plooit Tsipras?

Terwijl de Duitsers het been stijf houden, lijkt Griekenland wel toegevingen te zullen doen. Premier Tsipras had gisteravond een telefoongesprek van vijftig minuten met Duits bondskanselier Merkel. Het was het eerste lange gesprek tussen de twee sinds Tsipras een maand geleden tot premier verkozen werd. Volgens een Griekse woordvoerder verliep het gesprek tussen beide partijen positief en zou er ruimte zijn voor verdere onderhandelingen. Tsipras nam gisteravond ook telefonisch contact op met de Italiaanse premier Renzi en de Franse president Hollande, twee landen die eerder aan de kant van Griekenland staan.

Europese top?

Vanmiddag om drie uur komt de eurogroep opnieuw samen om te onderhandelen over het Griekse verzoek tot verlenging van het steunprogramma. En dat zal niet makkelijk zijn, want de landen van de eurogroep zijn intussen verdeeld over de zaak. Duitsland, Nederland, België, Slowakije en Portugal zijn eerder gekant tegen het Griekse voorstel, terwijl Italië en Frankrijk eerder voor het Griekse voorstel zijn.

Als er vanmiddag geen beslissing uit de bus komt, lijkt Griekenland definitief af te stevenen op een faillissement. Al heeft een hooggeplaatst partijlid van Syriza, de partij van premier Tsipras, al aangekondigd een Europese top bijeen te roepen als er vanmiddag niet tot een consensus wordt gekomen. Die zou dan hoogtswaarschijnlijk dit weekend plaatsvinden.