Kiev herdenkt slag om Maidanplein

De slag om het Maidanplein in Kiev wordt dit weekend herdacht. Dat is vandaag exact een jaar geleden. Bij de strijd om het Maidanplein werden meer dan 100 mensen gedood toen sluipschutters het vuur openden op de protesteerders die het plein in Kiev hadden ingenomen.

Er waren toen al maanden protesten op straat omdat de toenmalige Oekraïense president Janoekovitsj had besloten de banden met de EU te verbreken. Het was de dodelijkste dag in 25 jaar. Verschillende mensen komen naar het plein om de slachtoffers en de tragische gebeurtenissen te herinneren.

Op 18 januari 2013 vielen de eerste doden toen de politie de massa probeerde terug te drijven. Drie dagen later waren er meer dan honderd mensen gedood. Zij worden de ‘Hemelse Honderd’ genoemd. De bloedigste dag, 20 februari,  was de dodelijkste dag in 25 jaar, sinds de Sovjet-Unie uit elkaar gevallen was. Tot dan alleszins, want intussen zijn in de daaropvolgende oorlog in Oost-Oekraïne al meer dan 5600 mensen gestorven en meer dan een miljoen op de vlucht. Er werd vorige week zondag een staakt-het-vuren afgekondigd tussen de pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger, maar dat werd zelfs nog geen 24 uur nageleefd.