Tritonmissie verlengd tot eind 2015

‘Triton’ is de Europese missie die in de Middellandse Zee speurt naar bootvluchtelingen. Deze missie wordt verlengd tot zeker het einde van dit jaar. Dat heeft de Europese Commissie vandaag laten weten. De missie is en blijft wel veel kleinschaliger dan de Italiaanse variant ‘Mare Nostrum’.

‘Triton’ is de opvolger van de Italiaanse operatie ‘Mare Nostrum’. De Italianen konden die operatie financieel niet meer bolwerken en drongen bij de Europese Unie op steun aan. Triton, dat onder de verantwoordelijkheid van het Europese grensagentschap Frontex valt, zoekt echter minder ver in de Middellandse Zee naar vluchtelingen en beschikt ook over minder geld dan zijn Italiaanse voorganger.

De Europese Commissie maakte ook bekend dat Italië een extra enveloppe van 13,7 miljoen euro krijgt van het Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF). Dat komt bovenop de 500 miljoen euro die al waren toegezegd in de periode tot 2020. Italië is de grootste ontvanger van Europese middelen in het kader van het migratiebeleid. Van de meer dan 200.000 mensen die in 2014 via de Middellandse Zee Europa bereikten, kwamen er 170.000 via Italië.