Fans Feyenoord schoppen rel in Rome

In Rome zijn 23 fans van voetbalclub Feyenoord gearresteerd. De fans hadden rel geschopt naar aanleiding van de wedstrijd in de Europa League tegen AS Roma. De relschoppers brachten vernielingen aan en sloegen winkelruiten in. Zeker dertien mensen raakten gewond. 

De politie kwam ter plaatse en zette traangas in om de gemoederen te bedaren. Ook woensdagavond waren er al rellen. Toen pakte de politie 33 supporters op. Acht van hen kregen een boete van 45.000 euro. De supporters van Feyenoord waren naar Rome afgezakt voor de heenwedstrijd van hun club in de zestiende finales van de Europa League. Dat duel eindigde gisteravond op 1-1.

Geen onderzoek

De UEFA gaat geen onderzoek voeren naar de chaos in Rome. “We kunnen niets doen omdat de incidenten buiten het stadion plaatsvonden,” klinkt het bij de Europese voetbalassociatie. “We veroordelen het gewelddadige incident, maar het ligt niet binnen onze bevoegdheid om maatregelen te nemen.”

“Barbaarse hordes”

In verschillende Italiaanse media wordt het gedrag van de Feyenoord-supporters streng veroordeeld. De pers maakte een vergelijking met vijandelijke invallen uit het verleden van Italië.

Volgens persbureau ANSA herinnert de chaos aan de plundering van Rome in 1527, toen tienduizenden Duitse en Spaanse huurlingen moordend en verkrachtend door de Heilige Stad togen. Premier Matteo Renzi had gisteren al de toon gezet door de agressie als teken van barbaarsheid en onbeschaafdheid te omschrijven. 

Volgens Il Messaggero, de plaatselijke kwaliteitskrant van Rome, is het "centrum verwoest door Hollandse ultra's". De krant Corriere dello Sport ziet de hoofdstad als "gewond door de Hollandse furie" die chaos en verwoesting heeft achtergelaten. De publieke omroep RAI hekelt dat twee van de mooiste pleinen van de wereld het doelwit zijn geweest.

De krant Il Tempo heeft het over een guerilla . De krant zet zelfs per hoge uitzondering een kop in het Nederlands, "Nederlandse beesten", paginabreed op de voorpagina en geeft daar zelf de vertaling "Olandesi animali" tussen haakjes bij, voor lezers die geen Nederlands begrijpen.