Pussy Riot is terug van weggeweest

Het was enige tijd geleden dat we nog iets gehoord hadden van de vrouwen van Pussy Riot, maar nu zijn ze er weer met een nieuw nummer, ‘I can’t breathe’. Het lied is opgedragen aan Eric Garner, de 43-jarige Afro-Amerikaanse man die in juli vorig jaar stierf toen de politie hem in een wurggreep hield. Garner riep toen verschillende keren “I can’t breathe”.

“Dit nummer is opgedragen aan Eric en al de anderen die lijden door het terreur van de staat, van in Rusland tot in Amerika”, zo meldt de punkgroep. “We zijn solidair met politieke gevangenen en iedereen die op straat komt om verandering te vragen.” Het is trouwens de eerste keer dat de vrouwen een lied in het Engels maken. In de videoclip dragen ze een uniform van de Russische speciale eenheden en worden ze levend begraven.

Pussy Riot is wel behoorlijk uitgedund: terwijl ze vroeger soms met tien optraden, is dit nummer maar door twee groepsleden gemaakt: Nadezjda Tolokonnikovo en Maria Aljochina. Zij zaten ruim twee jaar in de cel voor het ‘punkgebed’ dat ze zongen in een kathedraal in Moskou. Een jaar geleden kwamen ze vrij.