Pavlopoulos nieuwe Griekse president

De 64-jarige conservatieve politicus en professor in de rechten Prokopis Pavlopoulos is woensdagavond door het parlement in Athene tot nieuwe president van Griekenland verkozen.

De grote meerderheid van de parlementsleden stemde voor de professor publiek recht, die door de nieuwe regering van premier Alexis Tsipras werd voorgedragen. Pavlopoulos behaalde 233 van de 300 stemmen, 180 stemmen waren al voldoende geweest. Zijn tegenkandidaat Nikos Alivizatos kwam uit op 30 stemmen, 32 afgevaardigden onthielden zich, aldus het parlement.

Pavlopoulos stamt uit de rangen van de conservatieve partij Nea Dimokratia, waardoor die oppositiepartij zich ook achter diens kandidatuur schaarde. Alivizatos had enkel steun gekregen van twee kleine centrumpartijen.

De vorige premier, Antonis Samaras, was er in december 2014 niet in geslaagd een voldoende meerderheid van de parlementsleden achter zijn kandidaat te scharen. Het leidde vervroegde parlementsverkiezingen in, die de linkse partij Syriza van Tsipras met ruime voorsprong won.

De president heeft in Griekenland slechts representatieve functies en wordt voor een periode van vijf jaar verkozen. De ambtsperiode van de zetelende president Karolos Papoulias eindigt op 13 maart.