Griekenland wil langer geld van EU

Athene gaat vragen om de Europese financiering enkele maanden te verlengen. Dat zei de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis (foto) gisteravond op de Duitse televisie, nadat de eurozone Griekenland voor een ultimatum had gesteld.

"We moeten het kredietprogramma enkele maanden verlengen om voldoende stabiliteit te hebben zodat we een nieuw akkoord tussen Griekenland en Europa kunnen onderhandelen", zei Varouflakis op de Duitse openbare omroep ZDF. Kort daarvoor had een bron binnen de Griekse regering vanuit Athene ook al aangegeven dat de regering de Europese financiering wou verlengen. Wel werd duidelijk het onderscheid gemaakt met het memorandum, het steunprogramma dat aan Griekenland werd opgelegd in 2010 en waar de draconische besparingen deel van uitmaken.

Aan die verlenging zijn "duidelijk drie of vier voorwaarden" verbonden, zei Varoufakis aan ZDF, zonder verdere details te geven. De achttien andere landen van de eurozone bevalen Griekenland maandag om tegen vrijdag een verlenging van het steunprogramma aan te vragen.

Volgens de Griekse openbare omroep Nerit zal Athene woensdag een brief sturen naar Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep, om een verlenging van zes maanden te vragen van het financieringsakkoord, wat de vorm kan krijgen van een "overgangsprogramma".

Griekenland en de eurozone proberen al sinds vorige week om een oplossing te vinden voor de voortzetting van de steun aan Athene, die afloopt op 28 februari. De linkse regering onder leiding van Syriza, dat aan de macht kwam na de verkiezingen van 25 januari, heeft tot doel om komaf te maken met de besparingsmaatregelen die "een humanitaire crisis" veroorzaakten en het economische herstel niet vooruithelpen.