Debaltseve in handen van rebellen

De opstandelingen in het oosten van Oekraïne hebben de strategisch belangrijke stad Debaltseve "voor 80 procent" ingenomen. "Nog een paar woonwijken zijn over, dan hebben we de plaats volledig in handen", zei woordvoerder Edoeard Basoerin dinsdag in Donetsk. Het regime in Kiev gaf het verlies van de strategisch belangrijke stad later op de dag toe, al hield een militaire woordvoerder in Kiev het bij: "Wij zijn aan het hergroeperen".

In een verklaring riepen de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad (waaronder Rusland) de burgeroorlogpartijen in Oekraïne op "onmiddellijk" de gevechten te beëindigen en Minsk 2 "volledig" op te volgen. Meer dan 300 Oekraïense soldaten zouden in Debaltseve gevangen zijn genomen. Er zijn "vele doden. We doorzoeken de stad op andere soldaten", aldus Basoerin. In Debaltseve waren ongeveer 7.000 soldaten van de pro-Westerse regering in Kiev gelegerd.

"Geen militaire oplossing"

De Russische president Vladimir Poetin herhaalde in Boedapest, waar hij op bezoek is, dat voor het conflict in Oekraïne "geen militaire oplossing" bestaat. Voorts riep hij Kiev op de omsingelde soldaten in Debaltseve de wapens te laten neerleggen. Hij hoopt dat de separatisten de regimetroepen niet gevangen nemen, maar naar huis laten vertrekken. Na de nederlaag van zijn troepen in Debaltseve riep de Oekraïense president Petro Porosjenko de "internationale gemeenschap op, de separatisten en, vooral, Moskou te veroordelen".

Met de aanval op Debaltseve en nieuwe beschietingen op Donetsk hebben dinsdag beide conflictpartijen het Minsk2-akkoord met voeten getreden. Volgens leider Ertugrul Apakan van de OVSE-missie ter plaatse werd op die uitzonderingen na het bestand dinsdag "goed opgevolgd". Geen van beide partijen was nochtans ingegaan op de voorwaarde de zware wapens uit het conflictgebied terug te trekken.