"Joodse emigratie naar Israël stijgt"

Circa 250 Joden emigreerden vorig jaar vanuit ons land naar Israël. Op 1 maart zal er in het Thon Hotel in Brussel een informatiedag georganiseerd worden over de alia of emigratie naar Israël. Het is de eerste keer dat dit in België gebeurt.

Eerder al riep de Israëlische premier Benjamin Netanyahu Europese Joden op om zich te komen vestigen in Israël. Dat deed hij na de recente aanslagen in Kopenhagen, waarbij onder andere een Deense Jood werd vermoord. Netanyahu wil 40 miljoen euro vrijmaken om de Joodse emigratie te stimuleren.

In 2014 zouden er circa 250 leden van de Joodse gemeenschap in België, die zowat 30.000 mensen telt, naar Israël zijn geëmigreerd. Dat blijkt uit de gegevens van het Joodse Agentschap, een agentschap dat logistieke steun verleent aan Joden die zich in Israël willen vestigen. Volgens statistieken van de Parijse vestiging van het Joodse Agentschap, waren er in de jaren 90 zowat 100 emigraties per jaar van België naar Israël. Tussen het jaar 2000 en het jaar 2010 steeg dat aantal naar 150 per jaar om vanaf 2010 te stijgen naar ongeveer 250 per jaar.

Volgens Betty Dan, voorzitster van de Zionistische Organisatie van België, “neemt de alia al enkele jaren toe, en is ze sinds de aanslag op het Joodse Museum in Brussel door de terrorist Nemmouche nog versterkt". "Ondanks de maatregelen van de Belgische overheid om de Joodse instellingen te beschermen, heerst bij de Joodse gemeenschap toch de idee dat men aan zijn lot wordt overgelaten en dat de regering de dreiging ten opzichte van Joodse gemeenschap niet ernstig genoeg neemt", zegt Betty Dan nog.