Wolk op Mars (nog) niet te verklaren

Een enorm grote wolk die werd gespot boven Mars zet wetenschappers voor een raadsel. Ze kunnen het fenomeen niet met zekerheid verklaren en dus is ook de oorzaak voorlopig een mysterie.

De wolk werd al in maart 2012 gespot door amateurastronomen. Aanvankelijk dachten ze dat er iets mis was met de camera, maar al gauw pikten ook andere amateurs het op. Tien dagen lang hing de wolk boven Mars en veranderde het fenomeen zelfs van vorm. Alle samen besloeg het een oppervlakte van 1000 op 500 kilometer. Enkele weken later verscheen er een tweede wolk.

Uitzonderlijk

Nu hebben wetenschappers een artikel aan de wolken gewijd in het bekende blad ‘Nature’. De conclusie is dat de mogelijke conclusies om het fenomeen te verklaren niet sluitend zijn. Het is geweten dat er wolkvorming is op de planeet, maar de hoogte van deze wolken, zo’n 250 km, is uitzonderlijk.

Geen waterdichte verklaring

Uiteindelijk schuiven ze twee mogelijke verklaringen naar voren. Of de wolk bestaat uit waterijs of koolstofdioxide en stof en reflecteert licht, waardoor het fel genoeg is om van hieruit te zien. Of het gaat om poollicht zoals wij het hier op aarde soms zien, maar dan vele keren feller. Toch benadrukken de onderzoekers dat geen enkele van de hypotheses echt waterdicht is.

Sterker nog: als een van de twee effectief klopt, dan blijken de huidige opvattingen over de atmosfeer rond Mars volkomen fout te zijn.