Nog volop schoten aan linie Debaltseve

Het ziet er niet goed uit voor het bestand in Oekraïne. Van een staakt-het-vuren is geen sprake rond de strategisch belangrijke stad Debaltseve. Op beelden gefilmd aan het front is duidelijk te zien en te horen hoe de gevechten daar gewoon doorgaan tussen het Oekraïense leger en de rebellen.

Er was bij de bevolking al weinig geloof  in het akkoord dat vorige week in Minsk werd gesloten tussen de Oekraïense president Porosjenko en Poetin. En die pessimistische visie bleek helaas te kloppen. Sinds zondag is er een staakt-het-vuren ingegaan, maar het bestand wordt te pas en te onpas geschonden. Ook op andere plaatsen dan Debaltseve houden de gevechten gewoon aan.

Zowel de kant van de pro-Russische rebellen als het Oekraïense leger wijzen elkaar met de vinger. Ze beweren van elkaar dat de andere weigert te stoppen met schieten. Gisteren was een belangrijke dag voor het akkoord. Dan moesten namelijk alle zware wapens aan de linies worden weggehaald door beide kanten, maar dat is dus niet gebeurd. Zolang er geschoten wordt, weigeren beide partijen hun wapens te verwijderen.