Kerkhofvandalisme: 5 tieners bij politie

Vijf Franse jongeren tussen 15 en 17 jaar zijn aangehouden in verband met de vernieling van meer dan 200 graven Sarre-Union gisteren. Dat bevestigt het Franse parket. Blijkbaar kwam een van de tieners zichzelf aangeven bij de politie vanmorgen.

De jongeren hebben volgens de politie geen eerdere criminele feiten gepleegd en komen allemaal uit lokale families waar geen problemen te merken zijn. Bij een eerste huiszoeking in hun woningen kwam niets verdachts aan het licht.

"Vanmorgen rond kwart na tien kwam een jongeman naar het politiekantoor van Sarre-Union om zichzelf aan te geven. Hij zei dat hij had deelgenomen aan de vernieling van de graven. Deze jongeman beschuldigde ook andere jongens, ze zijn in totaal met 5, en ze zijn allemaal aangehouden sinds kwart voor drie vanmiddag”, vertelt Philippe Vannier procureur in Saverne.

Over het motief van de vandalen is nog niets bekend. Volgens onderzoek vernielden de vandalen 250 van de 400 joodse graven. De daden zouden donderdag al gepleegd zijn, maar werden pas gisteren ontdekt. De vernieling werd onmiddellijk als antisemitisch beschouwd en schokte de joodse gemeenschap diep.