Dossier Strijd tegen IS

"IS staat voor de poort van Europa"

Ondanks de luchtaanvallen van de internationale coalitie, lijkt terreurgroep Islamitische Staat steeds meer terreinwinst te boeken. De laatste onthoofdingsvideo werd volgens de terreurgroep aan de kust van Tripoli gemaakt, in vogelvlucht amper 1.000 kilometer van Rome. "IS staat voor de poort van Europa", zegt Angelino Alfano, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken.

“We staan ten zuiden van Rome”, zegt één van de gemaskerde beulen in de laatste onthoofdingsvideo van Islamitische Staat. Daarin worden 21 koptische christenen uit Egypte vermoord. Volgens de terreurgroep werd de video gemaakt aan de kust van de Middellandse Zee in Tripoli, op vogelvlucht amper 1.000 kilometer van de Italiaanse hoofdstad.

Volgens Angelino Alfano, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, is het dan ook tijd om in te grijpen. "IS staat voor de poort van Europa", zegt hij aan La Repubblica. "De internationale gemeenschap moet tussenbeide komen om de toekomst van de westerse wereld veilig te stellen." Alfano zegt dat Italië bereid is een internationale troepenmacht te leiden in de strijd tegen IS in Libië.

“IS controleert gebied even groot als België”

Op een kaart blijkt hoe groot het zelfuitgeroepen kalifaat is, al is het exacte grondgebied van de terreurgroep moeilijk af te lijnen. Bovendien is het niet zeker of bepaalde milities wel degelijk tot Islamitische Staat behoren. “Islamitische Staat heeft intussen controle over een gebied zo groot als België”, zei het Amerikaanse congreslid Michael T. McCaul enkele dagen geleden.

Het exacte grondgebied van Islamitische Staat is moeilijk te berekenen, maar in werkelijkheid lijkt het invloedgebied van IS vele malen groter dan België. Ondanks de luchtaanvallen van de internationale coalitie, heeft Islamitische Staat nog steeds verschillende belangrijke steden in Irak en Syrië in handen.

Bovendien heeft IS sinds begin vorig jaar met Derna ook een bolwerk uitgebouwd in Libië. Van daaruit is Islamitische Staat (of geallieerde milities van Islamitische Staat) steeds meer grondgebied gaan controleren in Libië. Zo zou ook een klein gebied rond de luchthaven van Tripoli in handen zijn van jihadi's, berichtte Der Spiegel een tijd geleden.

Libië is erg kwetsbaar

De gebieden die onder controle staan van Islamitische Staat, zijn moeilijk exact af te lijnen. Er is niet één afgelijnde frontlijn, maar het grondgebied concentreert zich vooral rond de belangrijke steden die Islamitische Staat veroverd heeft. Zoals op de kaart te zien is worden vanuit de steden meestal de belangrijkste invalswegen en het landelijke gebied errond gecontroleerd.

Bovendien zijn er verschillende milities actief. Vooral in Libië is het maar de vraag of het gebied echt in handen is van Islamitische Staat, of eerder van andere terreurgroepen die aansluiting zoeken bij IS. In ieder geval is Libië op dit moment erg kwetsbaar voor terroristische groeperingen zoals Islamitische Staat. Er is geen echt centrale macht die het hele land onder controle heeft, waardoor verschillende milities en groeperingen voor grondgebied vechten.