"Denen reageren anders dan in Parijs"

VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez is in Kopenhagen. Hij vertelt dat de gearresteerde mannen officieel verdacht worden door de politie van medeplichtigheid aan de dader. Ze zouden de schutter geholpen hebben door hem na de eerste aanslag te helpen onderduiken en zijn wapen te verbergen. Lattrez bracht ook verslag uit in Parijs, vlak na de aanslagen daar. Het valt hem op dat de reacties van de mensen in Kopenhagen helemaal anders zijn dan toen in Parijs. 

Over de aangehouden mannen wil de politie niet veel kwijt. “Het gerecht wil voorlopig nog niet vrijgeven wie de twee mannen zijn en wat hun achtergrond is, maar het zou allicht niet gaan om Denen. Ze komen uit het buitenland”, vertelt Lattrez.

De reacties van de mensen verschillen wel opvallend van Parijs. Daar kwamen de mensen na de aanslagen meteen in grote getale samen op verschillende openbare plaatsen. In Kopenhagen is dat voorlopig nog niet echt gebeurd. Op de wake aan de synagoge gisteren was er ook niet heel veel volk. Voor vanavond werd nog opgeroepen tot een bijeenkomst aan het cultureel centrum. “Je ziet dat die Denen er helemaal anders mee omgaan. Veel serener, veel rustiger en vooral veel persoonlijker. Niet samen op straat dus”, aldus Karel Lattrez.