Al-Sisi: "Egypte zal gepast reageren"

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft vandaag op de openbare televisie gezegd dat zijn land "zich alle rechten voorbehoudt om op gepaste wijze te reageren" na de onthoofding van in Libië gevangengenomen koptische christenen. Intussen heeft Al-Sisi samen met Franse president Hollande opgeroepen tot een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de VN om nieuwe maatregelen tegen IS te bespreken.

Het staatshoofd hield een toespraak op de openbare televisie, een paar uur nadat de groep Islamitische staat (IS) een video verspreid had waarin te zien was hoe mannen onthoofd werden. De slachtoffers zouden christelijke Egyptenaren zijn die recent gekidnapt werden in Libië.

Al-Sissi en zijn Franse ambtgenoot François Hollande hebben nu opgeroepen tot een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en willen nieuwe maatregelen tegen Islamitische Staat. De twee presidenten besloten dit tijdens een telefonisch gesprek naar aanleiding van de onthoofdingen.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Sameh Shoukry, pleit intussen voor een "stevige interventie" in Libië. Met die boodschap trekt hij naar Washington waar er van woensdag tot vrijdag een antiterreurtop plaatsvindt.