Dossier Strijd tegen IS

IS onthoofdt 21 koptische christenen

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft zondag via het internet een video verspreid waaruit moet blijken dat de organisatie 21 koptische christenen onthoofd heeft. De 21 Egyptische christen die in de video worden terechtgesteld, werden meer dan een maand geleden ontvoerd in Libië.

Het vijf minuten durende filmpje heeft de titel ‘Een in bloed geschreven bericht aan de natie van het kruis’. De gemaskerde IS-aanhangers die in de video te zien zijn, richten zich in het Engels tot "de mensen van het kruis, de volgers van de vijandige Egyptische kerk".

De daders omschrijven zich als leden van een Libische tak van de IS-militie. De groep zegt voorts dat de executies uitgevoerd worden aan de kust van Tripoli. Daarmee zou Islamitische Staat voor het eerst bewijzen dat de terreurgroep ook voet aan grond heeft in Libië. “We staan ten zuiden van Rome”, zegt één van de gemaskerde mannen in de video.

Nog volgens één de terroristen in de video, is de meervoudige onthoofding een wraakactie voor "de moslimvrouwen die vervolgd worden door de koptische kruisvaarders in Egypte.” De authenticiteit van de video is nog niet door onafhankelijke experts bevestigd.