Dader (22) was woedend op Israël

De dader van de aanslagen in Kopenhagen had Palestijnse ouders en had zich al herhaaldelijk woedend uitgelaten over Israël. De 22-jarige jongeman was wel in Denemarken geboren, maar hij beschouwde Palestina als zijn tweede vaderland. Hij koos partij voor de Palestijnen. Dat schrijft de Deense krant 'Politiken' vandaag.

Omar Abdel Hamid el-Hussein, werd zondag doodgeschoten door de politie. Hij zat enkele weken geleden nog in de cel omdat hij op de metro iemand had aangevallen met een mes. In de gevangenis zou hij volgens de autoriteiten extremistisch gedachtegoed geuit hebben, meldt het persagentschap Ritzau.

De dader was onder andere door geweldsdelicten en inbreuken op de wapenwet al langer bij de politie bekend. De man zou volgens zijn vroegere schooldirecteur een goede leerling geweest zijn. "Hij was een vlijtige en begaafde student, die louter op vakkundig gebied goed presteerde", zei Peter Zinkernagel op de Deense televisie. Zinkernagel leidt het centrum voor volwassenenopleiding in de voorstad Hvidovre. Volgens TV2 werd de jongeman echter na zijn aanval op de metro van school gegooid. Daar had hij voornamelijk contact met moslimstudenten, vertelde een vroegere studiegenoot op de Deense radio.

Volgens de krant, speelde hij tijdens zijn tweede aanval dat hij dronken was. Zwalpend als iemand die teveel gedronken heeft, ging hij richting synagoge en schoot daar een bewaker dood. Hij verwondde nog twee politieagenten, die hem wilden tegenhouden.

Bij de aanslagen in de Deense hoofdstad vielen twee doden en vijf gewonden.