Hackers stelen miljard van banken

De afgelopen twee jaar heeft een groep hackers bijna een miljard dollar gestolen van ongeveer honderd banken, betalings- en andere financiële diensten uit 30 verschillende landen. Dat vertelt computerbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab. De hackers kraakten het interne netwerk van de banken door malware te gebruiken en zo ongemerkt met gigantische hoeveelheden geld weg te komen. Volgens de eerste gegevens lijken er geen Belgische banken bij de bestolen banken te zitten.

Internationale hackersbende

De aanval valt toe te schrijven aan internationale bende cybercriminelen die opereert vanuit Rusland, Oekraïne, verschillenden andere Europese landen en China, meldt Kaspersky, dat de bankroof in samenwerking met onder meer Interpol en Europol blootlegde. Volgens de Amerikaanse krant New York Times kwamen de feiten aan het licht doordat eind 2013 in de Oekraïense hoofdstad Kiev werd vastgesteld dat een geldautomaat ‘spontaan’ bankbiljetten begon uit te spuwen.

Bewakingscamera’s gehackt

De hackers waren in staat om zich toegang te verschaffen tot de videobewaking van de bank. Zo kregen ze een precies beeld van alles wat zich afspeelde op het beeldscherm van de medewerkers die verantwoordelijk waren voor de overdracht van kasgeld. "De cybercriminelen waren daarmee in staat om alle werkpatronen van de bankmedewerkers tot in detail vast te leggen en deze na te bootsen om geld en kasgeld naar buiten te sluizen", verklaart Kaspersky.

Geldautomaten geprogrammeerd

De cyberbende maakte gebruik van internetbankieren en internationale betalingen om geld naar zichzelf door te sturen. Ze namen daarnaast ook de controle over van de geldautomaten van banken, die de opdracht kregen om op een vooraf bepaald tijdstip geld af te geven. Toen het moment van betaling aanbrak, wachtte een van de bendeleden dan gewoon naast de geldautomaat om het bedrag in ontvangst te nemen.

Op basis van de gegevens van Kaspersky lijkt er geen Belgische bank slachtoffer te zijn geworden van de cyberaanval.