Dossier Crisis Oekraïne

Bestand in Oekraïne lijkt stand te houden

In Oost-Oekraïne lijkt het staakt-het-vuren tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten voorlopig stand te houden. Het bestand trad in de nacht van zaterdag op zondag om middernacht plaatselijke tijd (23 uur Belgische tijd) in werking. Het maakt deel uit van het vredesplan dat afgelopen donderdag bij crisisgesprekken in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd onderhandeld. Dat vredesplan moet een einde maken aan het conflict in de regio, dat de afgelopen tien maanden nu al aan meer dan 5.500 mensen het leven gekost.

Donetsk - Kiev

Net voor het staakt-het-vuren van kracht werd, leken de gevechten nochtans heviger dan ooit, waardoor werd gevreesd dat het bestand opnieuw een maat voor niets zou blijken. Dat merkte ook VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers die momenteel in Donetsk is. Daar vielen gisteren bij artilleriegeschut nog drie doden. Rond middernacht hoorde hij nog vele schoten, maar een uur later (middernacht in Kiev) zwegen de wapens. De Russische president Vladimir Poetin, de Franse president François Hollande, de Duitse kanselier Angela Merkel en de Oekraïense president Petro Porosjenko zullen zondag een eerste stand van zaken opmaken na het ingaan van het bestand.

2 burgers gedood

Zondagochtend, net na het ingaan van het staakt-het-vuren, zijn volgens de Oekraïense autoriteiten wel twee burgers gedood in het oosten van het land. Ze voegen er wel aan toe dat er sindsdien zo goed als niet meer gevochten wordt, op enkele geïsoleerde gevallen na. Volgens het akkoord van Minsk hebben zowel Kiev als de rebellen na de inwerkingtreding van de wapenstilstand twee dagen de tijd om hun zware wapens uit de frontlinie te beginnen terugtrekken.