Kopenhagen: Tweede dodelijke schietpartij

Na de dodelijke aanslag op een cultureel centrum in Kopenhagen, heeft nu ook een tweede schietpartij nabij een joodse synagoge in het centrum van de stad een dode geëist. Een 55-jarige burger overleed nadat hij in het hoofd werd geschoten. Dat maakte de Deense politie zondagochtend bekend op een persconferentie. De schutter zou daarna te voet zijn weggevlucht. Bij het incident raakten ook twee politieagenten lichtgewond. In totaal vielen zo bij twee afzonderlijke schietpartijen in Kopenhagen zaterdag twee doden en vijf gewonden. Zondagochtend rond 5.30 uur heeft de politie de vermoedelijke dader doodgeschoten nabij een treinstation. 

Slachtoffer is jonge joodse man

De man die neergeschoten werd aan de synagoge was een jonge joodse man die instond voor de beveiliging van het gebouw. Dat zegt het hoofd van de joodse gemeenschap zondag. "Hij was lid van de joodse gemeenschap en controleerde de mensen die synagoge binnenkwamen voor de bar mitswa die er werd gevierd", zegt Dan Rosenberg Asmussen, het hoofd van de gemeenschap. De dader slaagde er niet in om de synagoge, waar 80 mensen waren, binnen te geraken.

De schietpartij aan de synagoge kwam er amper enkele uren na een terreuraanslag op een cultureel centrum, waar op dat moment een debat plaatsvond over islam en de vrije meningsuiting. Daarbij kwam een 40-jarige man uit het publiek om het leven en raakten drie politieagenten die de bezoekers van het centrum probeerden te beschermen, gewond. Vermoedelijk was die aanslag gericht tegen de Zweedse artiest Lars Vilks, die in 2007 voor ophef zorgde door Mohammed af te beelden als een hond. Vilks, die deelnam aan het debat, bleef ongedeerd. 

Dader doodgeschoten

De politie vermoedt dat de man die vanochtend door agenten is doodgeschoten aan het treinstation in Nǿrrebro, de dader is van de twee schietpartijen in Kopenhagen. Daarbij vielen twee doden en vijf gewonden. “Er wordt nog verder onderzocht of de man alleen heeft gehandeld”, zegt politiewoordvoerder Jorgen Skov. Rond 5.30 uur vanochtend zou de man als eerste het vuur hebben geopend op de agenten, die daarop hebben teruggeschoten. De agenten zelf zouden ongedeerd zijn. Op vragen over de identiteit van de vermoedelijke dader wilde de woordvoerder niet ingaan. De politie wilde enkel nog meegeven dat de man kon gelokaliseerd worden dankzij een oproep van een taxichauffeur. Die had een persoonsbeschrijving gegeven die hard geleek op de man die door de bewakingscamera's was gefilmd.