Aanslag Kopenhagen: dit was het doelwit

De schietpartij in Kopenhagen wordt door de Deense overheid aangeduid als terroristische aanslag. Doelwit zou de Zweedse cartoonist Lars Vilks zijn. Hij tekende in 2007 een cartoon van Mohammed, uitgebeeld als een hond. Sindsdien werd hij met de dood bedreigd door extremistische moslims.

Vilks is professor kunstgeschiedenis die ook actief is als kunstenaar. In 2007 werd hij uitgenodigd om iets te maken voor een tentoonstelling over honden in kunst. Vilks maakte drie cartoons, telkens met het hoofd van de profeet Mohammed op een hondenlijf. De tekeningen werden niet tentoongesteld. Daarop ontstond controverse, waardoor de tekeningen toch verspreid raakten.

Zwarte lijst

Het leverde Vilks doodsbedreigingen op en er werd zelfs een prijs op zijn hoofd geplakt door figuren gelieerd aan Al Qaeda. Hij kwam ook op een zwarte lijst van de terroristische organisatie, samen met mensen als Charb, de voormalige hoofdredacteur van Charlie Hebdo, en Salman Rushdie, de auteur van ‘De Duivelsverzen’.

Extra beveiliging

Op 9 maart 2009 werd een aanslag op de man verijdeld, toen zeven mensen gearresteerd werden in Ierland. Op 11 december 2010 waren er twee bomaanslagen in Stockholm, onder meer omwille van de cartoons. Sinds de aanslagen op Charlie Hebdo werd de beveiliging rond de man opgetrokken. Ook vandaag was hij vergezeld van een veiligheidsagent.