Dode bij schietpartij in Kopenhagen

In de Deense hoofdstad Kopenhagen heeft zaterdag een schietpartij plaatsgevonden tijdens een debat over vrije meningsuiting, godslastering en de islam. Er viel volgens de politie een dode, drie agenten raakten gewond. De vermoedelijk dader is zondagochtend doodgeschoten door de politie. 

Een van de sprekers was Lars Vilks, een Zweedse cartoonist die al meermaals stof deed opwaaien met satirische cartoons over Mohammed. In 2007 maakte hij een tekening van Mohammed, uitgebeeld als een hond. Hij kreeg daardoor meerdere doodsbedreigingen. Vermoedelijk gaat het om een aanslag op de man, maar hij werd niet geraakt. Ook de Franse ambassadeur in Denemarken kwam spreken. Hij liet via Twitter weten ongedeerd te zijn.

Het debat vond plaats in een café in Kopenhagen. Er zouden tientallen schoten afgevuurd zijn, de eerste berichten spreken over dertig kogelgaten in de ramen van het café. De Deense media hebben het over een "tweede Charlie Hebdo", die maar nipt vermeden kon worden.

De politie bevestigt dat er één aanwezige bij het debat overleden is, een man van 55 jaar. Drie agenten raakten gewond. De vermoedelijke dader, die ook mogelijk betrokken was bij de schietpartij aan een joodse synagoge, is vanochtend doodgeschoten door de politie.