200 walvissen in nood op strand

Bijna 200 walvissen zijn gestrand op het strand van het Nieuw-Zeelandse schiereiland Farewell. Het strand staat bekend als een dodelijke val voor zeezoogdieren vertellen de milieudiensten.

Een massale hoeveelheid van 198 walvissen spoelden vandaag aan op het strand van Farewell in Nieuw-Zeeland. Vierentwintig van hen hebben het tot nu toe niet overleefd. Een groep van 140 getrainde vrijwilligers proberen de walvissen die nog leven met man en macht terug in het water te krijgen. Dat is echter niet zo’n gemakkelijk opgave. Volgens woordvoerder Andrew Lamason van de milieubeschermingsdienst is het "moeilijk en potentieel gevaarlijk".

Als de operatie vandaag niet lukt, moet de volgende vloed, pas 24 uur later, worden afgewacht. Dat zal dodelijke gevolgen hebben voor veel van de walvissen die zullen uitdrogen op het strand.

Het strand van Farewell is wel vaker het toneel van strandingen. De laatste 10 jaar waren er minstens acht strandingen, maar deze is een van de allergrootste. Waarom het strand zo gevaarlijk is voor walvissen kunnen wetenschappers niet verklaren.