Kabila past kieswet aan na protest

De Congolese president Joseph Kabila heeft vandaag de nieuwe kieswet afgekondigd, zo heeft de Congolese staatstelevisie RTNC gemeld. In de nieuwe tekst is geen sprake meer van de volkstelling die erg veel kritiek oogstte. De Onafhankelijke Kiescommissie heeft de verkiezingsdatum vastgelegd op 27 november 2016.

 RTNC las de tekst voor van de kieswet die begin januari tot bloedig protest in de hoofdstad Kinshasa had geleid. Er stond aanvankelijk in dat er pas nieuwe presidentsverkiezingen zouden zijn na het houden van een volkstelling en dat zou drie jaar in beslag nemen. Het betekende de facto dat Kabila, die in 2001 aan de macht kwam, ook na 2016 president zou blijven, terwijl hij geen nieuwe ambtstermijn meer mag ambiëren.

Na het protest, waarbij mogelijk tot 42 mensen zijn omgekomen, is in het parlement de bepaling omtrent de volkstelling geschrapt. De gewijzigde tekst is daarop gestemd.

Intussen heeft de 'Onafhankelijke Kiescommissie' bekendgemaakt dat de presidentsverkiezingen op  27 november 2016 zullen plaatsvinden. Dit betekent dat Kabila normaalgezien niet langer president blijft, dan grondwettelijk toegestaan.