Dossier Strijd tegen IS

Brein Verviers praat met IS-magazine

Abdelhamid Abaaoud heeft in een interview honderduit gesproken over de verijdelde terreuraanslag in België. Het interview met het vermoedelijke brein achter die plannen verscheen in 'Dabiq', een IS-propagandamagazine dat verschijnt op glanzend papier en gebruikt wordt om westerse jihadisten te rekruteren. 

“Ik werd gekozen om naar Europa te reizen en de kruisvaarders te terroriseren die oorlog voeren tegen de moslims. België is lid van die kruisvaarderscoalitie”, antwoordt Abaaoud op de vraag waarom hij naar België trok voor zijn terreurdaad. 

“We werden geconfronteerd met een aantal beproevingen tijdens onze reis. We hebben maanden geprobeerd om een weg naar Europa te vinden. We zijn er uiteindelijk in geslaagd een weg naar België te vinden, wapens te bemachtigen en een schuilplaats te vinden.”

Bijna betrapt

Ondanks de grote voorzichtigheid van Abaaoud en zijn handlangers, werden al snel foto's verspreid van de jihadisten. "Een broeder had beelden van ons gemaakt, maar hij verloor zijn camera. Die werd later verkocht aan een westerse journalist. Plots zag ik mijn foto in alle media. Ik werd zelfs tegengehouden door een agent die me vergeleek met de foto. Hij liet me uiteindelijk gaan omdat hij geen gelijkenis zag. Dat was een geschenk van Allah."

Internationaal gezocht

Abaaoud zelf was op het moment van de antiterreuractie in Verviers niet in de schuilplaats aanwezig, zijn twee kompanen overleefden de actie echter niet. “Het huis werd plots omsingeld met soldaten en agenten. Na het vuurgevecht waarbij ze omkwamen, heb ik Allah gevraagd hen te accepteren.”

Ondanks het feit dat Abaaoud niet aanwezig was tijdens de raid, wordt hij toch als hoofdverdachte beschouwd. “Ze dachten dat ik vaak samen was met de broers en dat we samen operaties hadden gepland. Er werd over de hele wereld vergaderd en beslist om me te zoeken. Er werden heel wat moslims gearresteerd die de weg naar mij moesten wijzen.”

De jihadist trok na de terreur in België terug naar Syrië. “Ik werd op de hielen gezeten door heel wat agenten en soldaten. En toch ben ik erin geslaagd aan hen te ontsnappen. Dit bewijst dat een moslim  niet bang hoeft te zijn voor een kruisvaarder.”

Propaganda

Het interview verscheen in de zevende editie van het IS-propagandamagazine ‘Dabiq’. De bedoeling van het magazine is om westerse jihadisten te overtuigen zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. In de editie staat verder nog een uitgebreid verslag over de verbranding van de Jordaanse piloot en een opiniestuk van John Cantlie, de Britse fotograaf die al lange tijd gegijzeld wordt door IS.  

In het magazine staat ook een foto van Abaaoud met de twee vermoedelijke Belgische IS-strijders, Sofiane A. en Khalid B., die bij de antiterreuractie in Verviers gedood werden.