Ministers van BZ mee aan tafel in Minsk

Bij de topontmoeting in Minsk over een vreedzame oplossing voor de crisis in Oost-Oekraïne zijn de deelnemers na onderhandelingen in beperkte kring overgeschakeld naar gesprekken waarbij de ministers van Buitenlandse Zaken mee aan tafel kwamen zitten. Volgens het bureau van de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko, die als gastheer fungeert, zouden de gesprekken kunnen uitmonden in een gemeenschappelijke verklaring. Hoe lang de ontmoeting nog zal duren kan niemand nu voorspellen.

De onderhandelingen in Minsk worden overschaduwd door nieuw geweld in het oosten van Oekraïne. In Donetsk, een bastion van de pro-Russische separatisten, is een ziekenhuis vanavond getroffen door een obus. Een burger kwam daarbij om het leven. Een verpleegster raakte gewond, en vijf patiënten werden ontzet, aldus een woordvoerster van de regering van de rebellen.

De separatistische leiders Igor Plotnizki en Aleksander Sachartsjenko zijn trouwens ook in Minsk neergestreken. Hun rol daar is voorlopig onduidelijk. Mocht het tot een doorbraak in de onderhandelingen komen, zijn beiden bereid om het akkoord te ondertekenen, aldus een woordvoerder van de separatisten in Donetsk. De regering in Kiev wil niet weten van rechtstreekse gesprekken met de opstandelingen die ze al herhaaldelijk als "terroristen" bestempeld heeft.