Proefvlucht IXV succesvol

Het nieuwe ruimteveer IXV (Intermediate eXperimental Vehicle) werd vanmiddag, met een kleine vertraging gelanceerd voor een proefvlucht. Het werd met een drietraps Vega-raket tot 340km hoogte gebracht, waarna het het deel per deel losliet en uiteindelijk op zijn eentje verder de hoogte in ging tot 430 km boven onze planeet. Als de proefvlucht succesvol blijkt, zal het in de toekomst Europese astronauten zelfstandig naar de ruimte kunnen brengen en terug.

Het gaat om een eerste, onbemande testvlucht, waarbij zowel de automatische besturing als het hitteschild en de landingsprecisie getest worden. Het is de eerste keer dat Europa een ruimtecabine lanceert. De IXV heeft wat weg van een kleine "space shuttle" zoals de Verenigde Staten er gebruiken, maar dan zonder vleugels. Het toestel zelf is niet groter dan een auto en wordt door zijn vorm ook wel het 'vliegende strijkijzer' genoemd.

Aan het project is ook een Belgische deelname verbonden. Onder meer satellietbouwer Qinetic, het Waalse Sabca en het Brusselse Von Karman Institute werken mee aan de IXV. De IXV is opgestegen tot 430 km boven de Aarde en dan begonnen aan zijn terugkeer. 

Het 'strijkijzer' landde in de Stille Oceaan waar het opgepikt wordt door een schip van de ESA, de Euopean Space Agency. Zowat tachtig minuten na lancering heeft de IXV met het bergingsschip gecommuniceerd, zo was op ESA TV te volgen. Vier airbags moeten de IVX drijvende houden tot het bergingsschip aankomt.