VS sluiten ambassade in Jemen

De VS sluiten hun ambassade in Jemen. Dat melden Amerikaanse media op basis van hoge bronnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Oorzaak zijn de verslechterende veiligheidsomstandigheden in Jemen, waar sjiitische rebellen een coup hebben gepleegd.

De VS evacueerden de voorbije dagen hun diplomaten uit het land, waarbij ze wapens en documenten meenamen, zo luidde het in de media. De ambassade heropent pas als de omstandigheden "verbeteren". Vorige maand was het personeel reeds teruggeschroefd. Mogelijk vragen de VS aan de ambassades van Tunesië of Algerije hun belangen in Jemen te vertegenwoordigen.

Woordvoerster Jen Psaki van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde te bevestigen dat de ambassade in Sanaa zou sluiten en dat personeel is geëvacueerd. De ambassadeur is nog op post, zei ze wel.

Ook de Franse, Duitse en Britse ambassade verhuizen hun documenten. Zij hebben hun plaatselijk personeel twee maand betaald verlof gegeven. Een sluiting is echter niet officieel aangekondigd.