Dossier Strijd tegen IS

Abu Dhabi hervat aanvallen op IS

De Verenigde Arabische Emiraten hebben vandaag hun luchtaanvallen hervat tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat. Ze doen dit in het kader van de internationale anti-IS-coalitie, waartoe ook ons land behoort.

Eind december van vorig jaar hadden de Verenigde Arabische Emiraten hun luchtaanvallen uitgesteld na de gevangenneming van de Jordaanse piloot al-Kassasbeh, waarna er een geschil ontstond tussen Abu Dhabi en Washington. Het twistpunt waren de middelen die ingezet zouden worden voor de reddingsacties voor piloten uit de internationale anti-IS-coalitie, die door Amerika geleid wordt.

Volgens de New York Times hadden de Emiraten aan de VS gevraagd hun inspanning voor het opsporen en redden van piloten te verbeteren. De Emiraten waren van mening dat de basis van de reddingshelikopters, in Koeweit, voor de zoektochten naar vermiste piloten, te ver weg lag van de gevechten. Hierdoor zouden de helikopters te lang onderweg zijn. Washington heeft die basis nu verplaatst naar het noorden van Irak, dichter bij de gevechtsoperaties.

Het legerbevel van de Emiraten deelde vandaag het volgende mee: "Vliegtuigen van het F-16-eskadron in Jordanië hebben deze morgen aanvallen uitgevoerd op stellingen van de terreurorganisatie IS, waarbij ze hun doel hebben getroffen en zonder schade naar hun basis zijn teruggekeerd".

Bekijk ook: