Extra kosten na ski-ongeval in Oostenrijk

Oostenrijkse privéziekenhuizen doen soms onnodige ingrepen bij skiblessures en rekenen daardoor hogere medische kosten aan. De Landsbond van de Onafhankelijke Mutualiteiten waarschuwt daarvoor. “Bij letsels moet de bijstandscentrale zo snel mogelijk verwittigd worden.”

De reddingswerkers in Oostenrijk werken samen met privéziekenhuizen. Daardoor worden de geblesseerden naar die privéziekenhuizen overgebracht. Het probleem stelt zich blijkbaar enkel in Oostenrijk, en niet in andere grote skigebieden. In die privéziekenhuizen durven ze wel eens onnodige operaties uitvoeren om zo meer kosten aan te rekenen. “Het heeft geen zin om een gezwollen knie te opereren. Die moet eerst ontzwellen om daarna te kijken of een operatie zinvol is of niet”, zegt Horemans, expert internationale zaken bij de Onafhankelijke Mutualiteiten.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen vragen daarom om bij verwondingen zo snel mogelijk naar de bijstandscentrale te bellen. Zo kan het medisch team van de bijstandscentrale met de lokale arts overleggen om de beste behandeling te verzekeren. Zo kunnen discussies vermeden worden.