Dossier Strijd tegen IS

Amerikaanse IS-gijzelaar is dood

Kayla Mueller, de 26-jarige Amerikaanse die door Islamitische Staat werd vastgehouden, is dood. Dat heeft de familie van Mueller bekendgemaakt en is bevestigd door president Obama.

Mueller werd in 2013 in de Syrische stad Aleppo ontvoerd en was sindsdien in handen van terreurgroep Islamitische Staat. Na de Jordaanse bombardementen van vorige week op de Syrische stad Raqqa zei IS dat Mueller dood was, gestorven door een luchtaanval van de Jordaanse luchtmacht. Sindsdien was het lot van de Amerikaanse onduidelijk, maar vandaag bevestigen haar familie en de Amerikaanse president Obama haar dood.

"Het is met grote droefheid dat we de dood van Kayla Jean Mueller hebben vernomen", staat te lezen in een verklaring van het Amerikaanse Witte Huis. Het is onduidelijk hoe Mueller om het leven is gekomen, maar Obama zegt wel dat de Verenigde Staten "de terroristen die verantwoordelijk zijn voor haar gevangenschap en dood zullen vinden en terecht zullen stellen."

Na de bombardementen van Jordanië op Raqqa lieten de Verenigde Staten nog weten "bezorgd" te zijn om de situatie van Mueller. Toen zei Buitenlandse Zaken dat er nog geen bewijs was voor de dood van Mueller. Dat bewijs blijkt er nu dus wel te zijn. Al geeft het Witte Huis dus niet mee hoe Mueller gestorven is.

Bekijk ook: