Proces: 271 Picasso's in garage ontdekt

Vandaag verschijnen Pierre en Danielle Le Guennec voor de correctionele rechtbank van het Zuid-Franse Grasse. In 2010 kwam aan het licht dat de ondertussen gepensioneerde elektricien en z’n vrouw maar liefst 271 werken van de beroemde schilder Pablo Picasso in hun garage hadden liggen. Volgens Le Guennec gaat het om geschenken van de artiest in ruil voor klusjes die hij in de woning van Picasso verrichtte in het begin van de jaren 70.

De bal ging aan het rollen toen het koppel Guennec, in januari 2010, de verzameling kunstwerken die ze naar eigen zeggen vergeten waren in hun garage, wilde laten legaliseren om ze na te kunnen laten aan hun twee zonen.

Het gaat om een verzameling werken die dateren uit de periode 1900-1932, waaronder litho’s, voorbereidende schetsen en portretten. De waarde van de werken wordt geschat op meer dan 70 miljoen euro.

Toen het koppel kwam aankloppen bij het Picasso Administration, het bureau dat de erfgenamen van Picasso verdedigt en de erfopvolging controleert, schrokken ze zich daar een hoedje. Volgens de erfgenamen, de kinderen van Picasso, zou hun vader de werken nooit hebben weggegeven.

In september 2010 dienen de erfgenamen een klacht in voor diefstal en heling. Vandaag verschijnt het koppel voor de rechtbank. Het proces zou drie dagen duren. De twee riskeren tot vijf jaar gevangenisstraf en een fikse boete.