Dossier Strijd tegen IS

Assad is op de hoogte van luchtaanvallen

Syrië wordt op de hoogte gebracht over de luchtaanvallen van de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) op het Syrische grondgebied. Dat zei de Syrische president Bashar al-Assad in een interview met de Britse openbare omroep BBC.

Volgens Assad is er geen onmiddellijke samenwerking sinds de luchtaanvallen in Syrië begonnen in september vorig jaar. Derde partijen, waarbij hij Irak noemt, maken informatie over. "Soms brengen de derde partijen een boodschap over, een algemene boodschap, niets tactisch", aldus Assad. "Er is geen dialoog. Er is, laten we zeggen, informatie, maar geen dialoog."

Verschillende landen van de coalitie, geleid door de Verenigde Staten, begonnen op 23 september met hun aanvallen op stellingen van de jihadisten in Syrië. Het regime in Damascus uitte regelmatig de kritiek dat die coalitie weigert met de overheid te coördineren. In het interview ontkende Assad ook dat de Syrische overheidstroepen bomvaten op rebellengebied gooiden, waarbij duizenden burgers omkwamen. Hij wees de beschuldiging van de hand als een kinderachtig verhaal. "We hebben bommen, raketten en kogels (...) Er zijn geen bomvaten", zei hij.

Islamitische Staat veroverde grote delen van Syrië en Irak het afgelopen jaar. Sommige functionarissen suggereerden met Damascus samen te werken in de strijd tegen IS, maar Assad sloot in het interview uit de internationale coalitie te vervoegen. "We kunnen niet in een bondgenootschap zijn met landen die terrorisme steunen", aldus Assad. Het regime in Damascus noemt de Syrische rebellen steevast "terroristen".

Sinds het begin van het conflict in 2011 zijn meer dan 210.000 mensen omgekomen in Syrië. Meer dan 10 miljoen mensen zijn ontheemd, van wie bijna 4 miljoen Syrië ontvluchtten en hun heil in het buitenland zochten.